Nyní existuje více jak 300 různých odrůd. Mezi 5 největších producentů datlí patří :  Irák, Saudská arábie, Egypt, Irán, Spojené arabské emiráty (SAE)


Nejběžnšjší odrůdy Datlí dovážených  do Evropy:

  • Datle Medjool, velký chutný plod (medová chuť) s krátkou trvanlivostí, odrůda z Maroka, která se v současnosti pěstuje zejména v Kalifornii a dováží se do Evropy.
  • Datle Deglet pour
  • Datle Deglet noor, pěstují se hlavně v Tunisku a Alžírsku. Plody mají zlatohnědou barvu, jsou sladké, šťavnaté a velmi chutné
  • Datle Fard, majípodlouhlý tvar, původem ze Španělska. Mají menší pecku a středně tuhou dužninu, jsou středně sladké a šťavnaté
  • Datle Siwa a Freihi, pocházející výhradně z Egypta, kde se pěstují v pouštní oáze Siwa. Mají nižší obsah vody - jen 30 až 45 %, jantarovou barvu a jsou velmi jemné.
  • Datle Kheinazi mají červenou barvu a využívají se spíše jako dekorace.

Výrobky z mandlí:

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA NAŠEM BLOGU

Přečtěte si, co je nového
 

Instantní kávu zalijte vařící vodou a následně do kávy (alternativně do pressa) vložte datle alespoň na 2 hodiny (nebo i přes přes noc). Do směsi kávy se sušenými datlemi vmíchejte ještě mletý zázvor a mouku.. Nalijte vzniklé těsto do připravené formy a pečte 45-60 minut při teplotě 160 °C.