Datle (beduinský chléb)

Plody datlí (datle, plody datlovníku pravého - Phoenix dactylifera) jsou podlouhlé oválné bobule dlouhé 3 až 7 centimetrů, v průměru mají 2 až 3 centimetry. Podle druhu - odrůdy mohou mít také žlutou, oranžovou, tmavě červenou i černou barvu. Mezi přední pěstitele datlí patří: Alžír, Amerika, Egypt, Irán, Irák, Izrael, Libye, Pákistán, Maroko, Saúdská Arábie a Tunis. Datle jsou významným zdrojem vitamínu A a vitamínů B1, B2, B3, B6 a B9. Obsahují  23 aminokyselin i poměrně velké množství minerálů např. draslík, chlór, fosfor a vápník, dále stopové prvky mědi, manganu a zinku. Čerstvé datle obsahují i vitamín C, sušené datle železo.

  • Datle patří mezi sedm "izraelských plodin", které byly základem lidské výživy v biblickém čase - pšenice, ječmen, hroznové víno, fíky, granátové jablko, olivy a datle.
  • Sušené bobule mají méně než 10 % vody a poměr cukru přesahuje 60%


Historie datlí:

Datle jsou jedno z nejstarších známých druhů ovoce na světě. Zmínky o nich najdeme jak v Bibli, tak i v Koránu. Pocházejí z oblastí Mezopotámie ve střední Asii, kde se pěstovaly již před více než 5000 lety. Odsud se datlové palmy rozšířily do suchých a teplých subtropických a tropických oblastí severní Afriky a blízkého i středních východu, kde jsou jednou ze základních složek potravy. V 18. století se začínají pěstovat i v Mexiku a Kalifornii. 

Datle a jejich účinky na zdraví

  • zdroj rozpustné vlákniny (působí proti zácpě)
  • rychlý zdroj energie, jsou velmi výživné (glukóza, bílkoviny, aminokyseliny)
  • podporují mozek a mozkové funkce - brainfood (soustředění, paměť atd.)
  • pomáhají chránit proti ucpávání tepen
  • vysoký obsah taninů pomáhá při střevních potížích 
  • prospívají kostem a kloubům (vápník)
  • úspěšně ovlivňují krevní tlak a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění (hořčík a draslík)
  • vynikající uspávací prostředek (datlová pasta s mlékem) - aminokyselina tryptofan (5 ks datlí před spaním)
  • afrodiziakální účinky, působící na ženy i muže 
  • antioxidant - velkým zdrojem vitamínu C. Ve 100 gramech je ho 1/3 doporučené denní dávky
  • vhodné při redukčních dietách, stejně jako fíky
  • zdravá alternativa ke sladkostem
  • datle jsou vhodné pro udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů
    (draslík)
  • snižují krevní tlak
  • výživa pro pokožku, nehty a vlasy
  • více

Datle, druhy, výrobky:

Datle se dělí:

  • datle s peckou nebo bez pecek
  • měkké, poloměkké nebo suché 

Nutriční hodnoty datlí:

  • 100 gramů čerstvých plodů datlí má 107 kcal
  • 100 gramů sušených datlí obsahuje 277 kcal
  • energetická hodnota, která je u datlí ze všech druhů ovoce nejvyšší
  • množství sacharidů - cukrů je 34 až 45 gramů na 100 gramů datlí

Použití datlí a datlové pasty:

pro přímou konzumaci, používají se jako přírodní sladidlo

  • sušené vypeckované datle jsou výborné s  mandlemi, jinými ořechy, kandovanou pomerančovou kůrou nebo marcipánem 
  • máčené v čokoládě jsou výborné
  • přidávají do kaší, pudinků, koláčů nebo nákypů
  • vynikající jsou v kombinaci s tvarohem, jogurtem nebo smetanou

Skladování datlí:

  • sušené datle v uzavřené dóze vydrží až jeden rok, v mrazáku i několik let
  • sušené datle můžeme v suchém prostředí, chladnu (do teploty 25°C) a temnu můžeme skladovat mnoho měsíců 

Články o datlích:

TIP: 100 g vypeckovaných datlí několik minut povaříme v půl litru kravského mléka, můžeme přidat lžíci medu, získáme směs s blahodárný vlivem na respirační systém.

Beduínský pokrm:

  • 2 šálky prosa
  • 1 jablko
  • 10 - 15 datlí
  • lžíce rostlinného za studena lisovaného oleje
  • 6 šálků vody

omyjeme proso a opražíme je na oleji, a následně přidáme na kostečky nakrájené vypeckované datle. Zalijeme vodou a přivedeme do varu, přiklopíme poklicí, vypneme plotnu a necháme cca 15 dojít. Podáváme nejlépe teplé. Sušené datle dále na chvíli do horkého mléka a máte zajímavý nápoj na povzbuzení
Více zde: 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA NAŠEM BLOGU

Přečtěte si, co je nového
 

Instantní kávu zalijte vařící vodou a následně do kávy (alternativně do pressa) vložte datle alespoň na 2 hodiny (nebo i přes přes noc). Do směsi kávy se sušenými datlemi vmíchejte ještě mletý zázvor a mouku.. Nalijte vzniklé těsto do připravené formy a pečte 45-60 minut při teplotě 160 °C.

Ovocné sady. Čerstvě utrženo 2017
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky